top of page
Search
  • Writer's pictureLa Creartiva

NORMATIVA SOBRE BOSSES DE PLÀSTIC A COMERÇOS: PREGUNTES FREQÜENTS

Updated: Oct 7, 2020

El passat 18 de maig el Govern va aprovar el Reial Decret sobre reducció de el consum de bosses de plàstic després d'haver deixat en l'aire la data concreta per a l'entrada en vigor d'aquesta nova normativa durant mig any. A partir del 1 de juliol, les borses plàstiques s'han de cobrar (excepte algunes excepcions molt específiques que abordem més endavant en aquest article) i altres mesures que també es parlarà en aquest post. L'objectiu d'aquesta nova normativa sobre bosses de plàstic en comerços és la reducció del seu consum a Espanya per complir així amb el fixat en la legislació europea.


Cobrar por llevarte bolsas de plástico en los establecimientos no es algo que nos resulte extraño, pero bien es cierto que hasta este año se trataba de una medida voluntaria y cada comercio adoptaba una postura u otra. Sin embargo, ¿cómo afecta ahora esta nueva normativa sobre bolsas de plástico a las tiendas? ¿Cuánto hay que cobrar por las bolsas de plástico en las tiendas a partir del 1 de julio? Resolvamos estas y otras preguntas frecuentes en este post.



El perquè de la nova normativa sobre bosses de plàstic en comerços

Las razones que han llevado a la legislación europea y española a limitar el consumo de bolsas de plástico están ligadas al medio ambiente pero también a la utilización práctica de este producto. La obtención de bolsas plásticas requiere de derivados del petróleo, por lo que su impacto en el medio ambiente es doble: por un lado, está relacionado con el proceso de fabricación y, por otro, con el hecho de que muy pronto se convierten en residuos altamente contaminantes.

Según un artículo publicado en El País, se trata un producto cuya media de uso no llega al cuarto de hora y, en cambio, tarda años en desaparecer del medio ambiente. Además, su reciclaje es muy limitado (en torno al 10% del total) y, las que no se reaprovechan, acaban en vertederos, en el mar o en el estómago de la fauna (vía por la que llegan de nuevo a nuestra cadena alimentaria).


Per tot això, el projecte de Reial Decret de Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient diu que:


A partir d'l'1 de juliol les bosses s'han de cobrar (a excepció de les molt lleugeres i les gruixudes reciclades).

A partir del 2020 les bosses gruixudes han contenter a l'almenys un 50% de plàstic reciclat i es prohibeixen les de plàstic fragmentable.

A partir del 2021 es prohibeixen les bosses de plàstic lleugeres i molt lleugeres excepte les compostables.

I els objectius d'aquesta nova normativa són:


La llei marca l'objectiu de reducció de consum de bosses plàstiques fins a menys de 90 bosses de plàstic lleugeres per persona a l'any amb data límit de 31 de desembre de 2019, que passarien a ser 40 bosses per persona a l'any al desembre de 2025.

El segon objectiu està lligat a les borses de més gruix (més de 50 micres), el consum es preveu baixar en un 30% respecte a la seva utilització en 2016.

Finalment, la llei exigeix ​​un nou marcat de bosses per oferir instruccions de reciclatge i també recopilar informació sobre l'efectivitat de la mesura.

Tipus de bosses de plàstic per a comerços

La nova normativa sobre bosses de plàstic en comerços també defineix els diferents tipus de bosses que s'utilitzen en comerços, sense excloure les botigues en línia:


Bosses de plàstic lleugeres: són aquelles que tenen un gruix inferior a 50 micres. És la comunament anomenada "borsa samarreta" o "d'un sol ús" a causa de l'escàs gruix amb què compta.

Bosses de plàstic molt lleugeres: aquestes bosses compten amb un gruix inferior a 15 micres. Són les bosses que normalment s'utilitzen per higiene per transportar productes venuts a granel (fruita, verdures ...).

Bosses de plàstic oxodegradables: estan fabricada amb plàstics que contenen additius que, un cop rebutjades, es transformen en microfragments i acaben fusionats amb el medi ambient.

Bosses de plàstic compostables: també anomenades bosses biodegradables, estan fabricades a partir de midó de cereal. Han de complir la norma europea EN 13432: 2000, que fixa els requisits de producció d'envasos i embalatges compostables i biodegradables.

La nova normativa afecta també els fabricants de bosses de plàstic ja que, a partir d'l'1 de gener de 2018, la llei prohibeix la comercialització de bosses de plàstic lleugeres oxodegradables (gruix menor a 50 micres). La gran majoria de bosses consumides a la UE són d'aquest tipus, però són les que menys es reutilitzen.

Quines bosses s'han de cobrar a les botigues?

S'hauran cobrar totes les bosses de plàstic, però s'ha de prestar atenció a dos casos especials:


Les bosses de plàstic molt lleugeres de menys de 15 micres podran oferir-se gratuïtament. Això sí, aquestes s'han d'utilitzar per qüestions higièniques i / o per aliments a granel.

Les bosses compostables i biodegradables comptaran amb un preu mínim inferior a les bosses de plàstic estàndard.

177 views0 comments
bottom of page