top of page
Search
  • Writer's pictureLa Creartiva

ANALITZEM TOTES LES BOSSES DEL MERCAT I ET DIEM QUINA ÉS LA MILLOR PER NO UTILITZAR DE PLÀSTIC

Updated: Oct 7, 2020

Analitzem totes les borses de mercat i et diem quina és la millor per no fer servir de plàstic


"Vol vostè bossa?" Ja fa molt temps que els grans supermercats cobren per les bosses de plàstic en caixa. Però, des de fa ben poc, no només passa en els supermercats, sinó en moltes botigues.

A la majoria ens diuen el total és ... i 5 cèntims més per la borsa .. ¿¿i això ?? Doncs perquè l'1 de juliol va entrar en vigor el Reial Decret de bosses. I comença el caos ... Per què en uns llocs sí la cobren i en altres no? Quina és la diferència? A més, entre tot aquest embolic de bosses, quines són les bones per al medi ambient?

Fem 01:00 repàs per totes elles i ho averigüem¡


Plàstic

Molt lleugeres

Són les que trobem en supermercats a la secció de fruita i verdura, peixateria, carnisseria, o per a la venda a granel. Aquestes tenen menys de 15 micres de gruix. No es cobren però es prohibiran a partir de 2021. Són d'un sol ús i danyen el medi ambient.


Plàstic

Lleugeres

Són les típiques de la compra i que trobem freqüentment en qualsevol supermercat, farmàcia, fleca, ferreteria o altres. Aquestes bosses tenen entre 15 i 50 micres de gruix i a partir d'l'1 de juliol de 2018 va fer obligatori el seu cobrament en qualsevol tipus d'establiment. També es prohibiran a partir de 2021. Són d'un sol ús i danyen el medi ambient.


Plàstic

Gruixudes

Tenen més de 50 micres de gruix i sovint es fan servir en botigues de roba i altres establiments. Aquestes bosses no es cobren perquè no es contemplen en el Reial Decret encara que a partir de 2020 han de tenir al menys un 50% de plàstic reciclat, segueixen sent d'un sol ús i danyen el medi ambient.


Plàstic

Oxdegradables o fragmentables

Mai vas a saber si la bossa que et donen o et cobren és d'aquest tipus, perquè són lleugeres o gruixudes i no tenen un segell distintiu. La diferència és que porten incorporats additius oxidants que acceleren la seva fragmentació una vegada estan en un abocador o en el medi ambient. El seu major perill és que es fragmenten en microplàstics molt fàcilment i per això es prohibiran a partir del 2020.


Plàstic

Biodegradables

Estan compostes per material vegetal, però la majoria segueixen contenint plàstic en grans quantitats. Aquestes bosses poden ser lleugeres o molt lleugeres i han de complir certs requisits per considerar-biodegradables. Són una falsa solució, ja que no es degraden, perquè en el medi marí no es donen les condicions perquè això passi. Tot i això, ens volen convèncer que són les substitutes a les bosses de plàstic. Es cobraran, i seguirem veient els oceans contaminats per plàstics.


Plàstic

Compostables

Aquestes bosses poden ser lleugeres o molt lleugeres i han de portar el segell d'OK compost. Les bosses compostables poden seguir portant plàstic i només es degraden en condicions d'altes temperatures (fins a 70ºC) i ventilació. Al no degradar-se en el medi ambient ja que aquestes condicions no es donen en la naturalesa han d'anar a plantes de tractament específiques. També es cobraran encara que a un preu inferior que les bosses de plàstic estàndard. El Reial Decret fomenta el seu ús però seguiran fent malbé el medi ambient.


Paper

Presenten menys problemes en el medi ambient i es degraden amb més facilitat. No obstant això, no deixen de ser bosses d'un sol ús. El consum excessiu de qualsevol recurs, també el paper, és un problema per al planeta. Aquestes bosses es cobren o no depenent de l'establiment.


¡Reutilitzables! Ara sí, per fi hem arribat a la solució per a les bosses de plàstic i per frenar de manera definitiva l'impacte que aquestes generen! Les bosses reutilitzables, que poden ser de tela o d'altres materials, ens permeten utilitzar-les durant molts anys, reduint la nostra generació de residus. L'ús de bosses reutilitzable fa que com a mínim ens estalviem 144 bosses de plàstic d'un sol ús que haguéssim consumit per persona cada any. L'ús de bosses reutilitzables és realment l'única manera d'anar a l'arrel de el problema, allunyar-nos de la cultura d'usar i llençar, i fer que el nostre dia a dia sigui molt més sostenible.

53 views0 comments
bottom of page